KLIK-KLIK SINI

Thursday, May 20, 2010

Resipi : Cucur Labu Cik Nab

Aku namakan resipi ni Cucur Labu Cik Nab...sebabnya...aku belajaq ni from Cik Nab, my mom...hehehe...Tq mummyyyyy....

Bahan-Bahan

1. Labu (3/4)

2. Air (untuk direbus dgn labu)

3. Tepung Gandum - 4/5 sudu besar

4. Tepung Beras - 2 sudu besar

5. Garam kasar ( skit jer )

6. Gula - 4/5 sudu besar (ikut masing2...kalo nk kurang manis, kurangkan gula..kalo nk lebih manis, tambahkan gula..)

7. Minyak masak


Cara-caranya

1. Rebus labu yg dh dibuang kulitnya. Potong labu tu kasi kecik2 skit yer...so cepat skit labu2 tu nk empuk...

2. Air tu x yah lar byk sgt, juz menutupi labu2 tu pun dh kira ok

3. So letakkan sdkt garam kasar...so nt rasa lar manis2 skit...masin2 skit kan...baru sodappp...

4. Bila dh empuk labu2 tu, kita angkat & lenyek labu tu ( cam lenyek pisang wat cokodok tu )

5. Air rebusan labu tu jgn dibuang lak yer...simpan tuk masa nk gaul ngan tepung nt...

6. Bila dh lenyek, so kita masukkan tepung2 smua tu & gula

7. Masa nk gaul ngan tepung tu, masukkan lar air rebusan tadi ( air tu x yah campur semua lak ), juz agak2 cukup ngan tepung tu jer k...

Pastu leh lar digoreng....

TADAAAA...siap...mudah jer kan

SELAMAT MENCUBA



13 comments:

ayah,ummi, farish said...

sedapnyer nampak..terliur jap..nk buat jugak lah..tp bilalh free tu

nano said...

dapnyerrrrrrrrrrrr,,,,,nak itit

gadis kaca said...

sedaaaapppppp!!!!
nakkkk~~~

Mamma said...

waaa...nak skettt

gades ain said...

erk. sedap nyeeeeeeeee! ade lg tak? :P

A D I A said...

erk tak suka labu. tapi kalau orang hidang cucur labu i makan je hehe. *tak malu*

dayna said...

alahai sedapnya..dah lama tak makan nie, selalu cucur udg,jagung...datangla ke blog sy plak...ceriakan suasana. Tq.

noor afzan said...

kecur air liur tgk ..
hoho~

Shamrin Mat Janih said...

alahai....lama da makan cucur ni..

aril said...

makan sedap ni..nak buat je kurang sedap..hehe

Fontonk said...

sedap plak cekodok ni. HAHA

Nur Su'aidah said...

sedap! :) lapar kot~

Hafiz Ajmain said...

Sedap nyeeee :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...