Resipi Ayam Goreng Berempah
(untuk 7-8 ketul ayam yang dipotong 12)
(untuk 7-8 ketul ayam yang dipotong 12)
BAHAN A
1 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintang putih
(kesemuanya digoreng terlebih dahulu then lepas tu ditumbuk smpi lumat)
BAHAN B
5 ulas bawang putih - ditumbuk kasi halus
1 inci halia - ditumbuk kasar
3 batang serai - ditumbuk kasar
(kesemuanya ditumbuk berasingan)
BAHAN2 LAIN
1 sudu besar rempah kari ayam
1 bj telur
2 sudu besar tepung jagung
1 tangkai daun kari (dipotong renek2)
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
campurkan ke semua bahan diatas, gaul bersama ayam sampai rata, then perap sekurang2nya 1 jam...tp kalo lagi lama lagi bagus :-)
pas dh perap, bole lar menggoreng ayam2 tu....guna kaedah deep frying ok...
ayam yang sudah diperap
SELAMAT MENCUBA...
1 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintang putih
(kesemuanya digoreng terlebih dahulu then lepas tu ditumbuk smpi lumat)
BAHAN B
5 ulas bawang putih - ditumbuk kasi halus
1 inci halia - ditumbuk kasar
3 batang serai - ditumbuk kasar
(kesemuanya ditumbuk berasingan)
BAHAN2 LAIN
1 sudu besar rempah kari ayam
1 bj telur
2 sudu besar tepung jagung
1 tangkai daun kari (dipotong renek2)
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
campurkan ke semua bahan diatas, gaul bersama ayam sampai rata, then perap sekurang2nya 1 jam...tp kalo lagi lama lagi bagus :-)
pas dh perap, bole lar menggoreng ayam2 tu....guna kaedah deep frying ok...
ayam yang sudah diperap
SELAMAT MENCUBA...
No comments:
Post a Comment