KLIK-KLIK SINI

Monday, November 1, 2010

Resipi Laksa Penang


Bahan-Bahan Untuk rebusan Ikan
Ikan kembung/temenung - sekilo
Cili kering - 20 bj
Serai - 2 btg
Halia - skit jer...tumbuk skit je jgn smpi hancur
Lengkuas - dlm besar ibu jari
Asam keping - ikut pada tahap yg anda suka..aku taruk dlm 8-10 keping
Sedikit nenas
Sedikit daun cenohom
Bunga kantan - 3 btg

Semua ni kasi rebus sekali dgn ikan smpi ikan masak
pas masak...cam biasa...buang la tulang ikan semua...
kutip balik cili kering yg telah direbus tadi

Bahan Untuk dimesin
Bawang besar - 1 ulas
Bawang merah - 4 ulas
Cili kering yang direbus bersama ikan tadi
Belacan - 1 keping
Sengkuang skit

Blend semua sekali, pastu campur dgn air rebusan ikan tadi...
garam secukup rasa..tgu smpi mendidih...dah siap

Isi laksa...as usual..kasi rebus saja dgn daun pandan....

rencah-rencah yg lain...ikut suka masing2...nk bubuh timun ke, nenas ke, cili ke, telur ke....up 2 u guys...

SELAMAT MENCUBA



3 comments:

Iman's Umi said...

Dh penah buat laksa penang sekali, diorg puji sedap, maknanya jadi la tu...cuma x buh plak sengkuang...best ke letak sengkuang?

inumatin said...

sengkuang cina tu diletak utk memaniskan kuah & memekatkan kuah...
itu kata org dulu2 la...chinese style
cuba la

Iman's Umi said...

oh gitu...ok nest time buat sy try letak sengkuang plak..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...