KLIK-KLIK SINI

Wednesday, January 5, 2011

Oreo cheese cake

Semalam berkobar2 aku nk buat oreo cheese cake...resepi dia aku amik dr blog ummizaihadi. thanks ya kak...cuma saya tak ikut tuk buat base dia ja...base dia saya masukkan dlm freezer...x bake thru oven...mmg jadi n sedap sgt....yummy3x...

masa dalam oven lagi...guna teknik water bath tu yg berbalut sakan...x nak kasi air masuk ke dlm kek

Tapi kegembiraan buat kek ni x lama....hua hua hua...giler2 punya sedih ni...

Nak tau kenapa....??? alkisahnya gini...lepas kek ni dibiarkan sejuk selama sejam didalam oven...aku pun amik la kluaq...dan disebabkan kek ni menggunakan teknik "waterbath" aku pun dok belek2 la belah bawah kek ni kot2 termasuk air...then dalam masa tu gak..aku pun memanggil cik nab@my mom...hehehe nama mesra mak aku tu...so cik nab pun dtg la dgn segera....

Ini gmbr sempat diamik sblm kejadian malang berlaku...nak tau apa yg berlaku??? tgk pic kt bawah ni....huhuuh

aku baru nk snap gmbr yg kt atas td..cik nab dh angkat ini loyang (tu pasal gmbr bergegaq)...sekali cik nab p tungging kek tu daaa...konon2 dia nk tgk ayaq ada kluaq tak kat bawah tu...(aku gunakan loyang leh bukak tepi tu) so air mudah masuk kot bawah kalo guna teknik waterbath..abes la terborai isi kek aku tu...huhuuhuh...terdiam, terkasima aku waktu tu....x tau nk kata apa...nk nangis ja rasa...adoiii la...kalo ank yg buat...mau kena hamput dh kan...tp ini mak kita yg buat...alamakkkk....terdiam je la...nk marah pun x bole...tp aku tau, cik nab mesti rasa bersalah sgt kan...takpe mak...muni x marah...nk buat camna kan...nt kita buat lain k...

Lepas pada tu...baru masuk freezer...so pagi tadi dh bole potong...ermmm rasa dia mmg sedap la (bukan puji diri sndr) tp kalo korang buat pun..mesti puas ati punya...rasa dia sedap....


Resipi Oreo Cheese Cake

Bahan Dasar:- (loyang 20cm)

  • 300gm biskut oreo - di buang krimnya
  • 75gm mentega cair
Bahan Filing:-
  • 500 gm keju krim
  • 110 gm gula kaster
  • 1/2 tbsp esen vanila
  • 2 biji telur
  • 150ml whipping krim
  • 1 tbsp. lemon juice
  • 20 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya
Cara-cara:-
  1. Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam loyang dan masukkan ke dalam freezer smpi dia keras.
  2. Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
  3. Masukkan biskut oreo, gaul rata.
  4. Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
  5. Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
  6. Keluarkan kek dari loyang dan hias mengikut suka.



2 comments:

Ogy said...

sedapnyaaaaaaaaaaaa i loikeee...

CutieIntan said...

wah kak munie..intan nak gak..post leh tak???

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...