Bahan-Bahan
1. Labu (3/4)
2. Air (untuk direbus dgn labu)
3. Tepung Gandum - 4/5 sudu besar
4. Tepung Beras - 2 sudu besar
5. Garam kasar ( skit jer )
6. Gula - 4/5 sudu besar (ikut masing2...kalo nk kurang manis, kurangkan gula..kalo nk lebih manis, tambahkan gula..)
7. Minyak masak
Cara-caranya
1. Rebus labu yg dh dibuang kulitnya. Potong labu tu kasi kecik2 skit yer...so cepat skit labu2 tu nk empuk...
2. Air tu x yah lar byk sgt, juz menutupi labu2 tu pun dh kira ok
3. So letakkan sdkt garam kasar...so nt rasa lar manis2 skit...masin2 skit kan...baru sodappp...
4. Bila dh empuk labu2 tu, kita angkat & lenyek labu tu ( cam lenyek pisang wat cokodok tu )
5. Air rebusan labu tu jgn dibuang lak yer...simpan tuk masa nk gaul ngan tepung nt...
6. Bila dh lenyek, so kita masukkan tepung2 smua tu & gula
7. Masa nk gaul ngan tepung tu, masukkan lar air rebusan tadi ( air tu x yah campur semua lak ), juz agak2 cukup ngan tepung tu jer k...
Pastu leh lar digoreng....
TADAAAA...siap...mudah jer kan
SELAMAT MENCUBA
13 comments:
sedapnyer nampak..terliur jap..nk buat jugak lah..tp bilalh free tu
dapnyerrrrrrrrrrrr,,,,,nak itit
sedaaaapppppp!!!!
nakkkk~~~
waaa...nak skettt
erk. sedap nyeeeeeeeee! ade lg tak? :P
erk tak suka labu. tapi kalau orang hidang cucur labu i makan je hehe. *tak malu*
alahai sedapnya..dah lama tak makan nie, selalu cucur udg,jagung...datangla ke blog sy plak...ceriakan suasana. Tq.
kecur air liur tgk ..
hoho~
alahai....lama da makan cucur ni..
makan sedap ni..nak buat je kurang sedap..hehe
sedap plak cekodok ni. HAHA
sedap! :) lapar kot~
Sedap nyeeee :)
Post a Comment