- Telur 4 bj
- Susu isian sejat 1 tin ( tin pnjg tu )
- Gula 3 sudu besar
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu besar tepung kastard
- Gula 1 cawan
- Air 1 cawan
- Sedikit mentega untuk disapukan ke dalam loyang
- Setelkan bahan B dulu.
- Masakkan gula dengan api sederhana sehingga gula hancur & menjadi sdkt perang. Jgn smpi hangit lak yer...kang pahit lak gula tu nt.
- Bila dh hancur & dh jd warna perang, terus campurkan air...( ati2 skit erk...bila campur air, gula td akan sdkt meletop pop pop...heheh).
- Jgn risau bila tgk tetiba gula anda td menjadi keras.
- Kuatkan sdkt api & terus kacau hingga gula td larut & tutup api.
- Masukkan gula td ke dlm loyang ( loyang tu perlu disapu dgn sdkt mentega )
- Skrg kita settle bahan A lak.
- Pukul telur sehingga kembang (jgn kasi smpi berbuih2), then campur gula, kacau lg dan campur esen vanila & susu & tepung kastard.
- Pukul agak sebati then tapis n terus masuk ke dlm loyang tadi.
- Kukus selama 25 minit.
- Tadaaaaa.....siap....
SELAMAT MENCUBA...
12 comments:
menggiurkanlah puding telur tuh..
tngk pun dah tau sedapnyer hehe
sedap mmg sedap...kalori dia jer yg x tahan....aduhhhh
woooaaa..sedap nyaaa!
puding ni selalu suruh mak buat bulan posa.
pasni leh cuba wat sndr tau...mudah sgt
best2....caramel my fav kot!!!!tq bg resepi
waaaaaaaaa suke sgt makan ni.
dulu ada belaja,now dah lupeee :P
waduh3..sgt menghairahkn* puding itu..hahahak..nyum3..:)
semoga aku terus tabah menahan air liur dari terus bercucuran...
abah suka sgt..tp sy asek buat pakai peket je..
cuba buat,,,mmg senang sgt2
Post a Comment