KLIK-KLIK SINI

Sunday, May 16, 2010

Resipi - Karamel @ Puding Telur

Bahan A
  1. Telur 4 bj
  2. Susu isian sejat 1 tin ( tin pnjg tu )
  3. Gula 3 sudu besar
  4. 1 sudu teh esen vanila
  5. 1 sudu besar tepung kastard
Bahan B
  1. Gula 1 cawan
  2. Air 1 cawan
  3. Sedikit mentega untuk disapukan ke dalam loyang
Cara-caranya
  1. Setelkan bahan B dulu.
  2. Masakkan gula dengan api sederhana sehingga gula hancur & menjadi sdkt perang. Jgn smpi hangit lak yer...kang pahit lak gula tu nt.
  3. Bila dh hancur & dh jd warna perang, terus campurkan air...( ati2 skit erk...bila campur air, gula td akan sdkt meletop pop pop...heheh).
  4. Jgn risau bila tgk tetiba gula anda td menjadi keras.
  5. Kuatkan sdkt api & terus kacau hingga gula td larut & tutup api.
  6. Masukkan gula td ke dlm loyang ( loyang tu perlu disapu dgn sdkt mentega )
  7. Skrg kita settle bahan A lak.
  8. Pukul telur sehingga kembang (jgn kasi smpi berbuih2), then campur gula, kacau lg dan campur esen vanila & susu & tepung kastard.
  9. Pukul agak sebati then tapis n terus masuk ke dlm loyang tadi.
  10. Kukus selama 25 minit.
  11. Tadaaaaa.....siap....

SELAMAT MENCUBA...


12 comments:

noorafzan.blogspot.com said...

menggiurkanlah puding telur tuh..

Unknown said...

tngk pun dah tau sedapnyer hehe

inumatin said...

sedap mmg sedap...kalori dia jer yg x tahan....aduhhhh

lulu said...

woooaaa..sedap nyaaa!

AZALINA ABDU RAHAMAN said...

puding ni selalu suruh mak buat bulan posa.

inumatin said...

pasni leh cuba wat sndr tau...mudah sgt

Unknown said...

best2....caramel my fav kot!!!!tq bg resepi

anne; said...

waaaaaaaaa suke sgt makan ni.
dulu ada belaja,now dah lupeee :P

NurSya said...

waduh3..sgt menghairahkn* puding itu..hahahak..nyum3..:)

aril said...

semoga aku terus tabah menahan air liur dari terus bercucuran...

Atika Ramlan said...

abah suka sgt..tp sy asek buat pakai peket je..

inumatin said...

cuba buat,,,mmg senang sgt2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...